2015-05-29_8:50-11:10

Prijavite se s svojo vpisno številko (geslo si izmislite) in s komentarjem (Leave a reply) odgovorite na dnu te strani! Poleg odgovora na vprašanje sporočite tudi pripombe ali predloge.

Tehnični dogovori

 • DN:  DN5 do 3. junija
 • LAB:   (Dobili ste na skupen mail): Natisnite (kdor še ni) VAJA_Motorji.  V drugem tednu junija bomo imeli še vajo Usmerniki. Skupina nad 12 študentov ne more naenkrat v laboratorij. Če bo katera od skupin kdaj manjša, se vaje lahko udeleži kdo iz druge skupine. Kakršnekoli nejasnosti bomo reševali po e-pošti na skupen naslov ali na predavanjih.
 • PU: pogovorne ure (obvezno vsaj enkrat do konca maja) s svojo vpisno številko se prijavite na obvezne (junijske) pogovorne ure (kliknite harmoniko, da se prikažejo vse možnosti) – in potem pridite nanje.
 • KOL: 2. kolokvij ste pisali 28. maja ob 16:20. Rezultate ste dobili po VISu in e-pošti.
 • Pozitivne ocene vaj ste doslej že dosegli  
 • Primeri nalog z dosedanjih 1. in 2. kolokvijev. Tudi naprej se pripravljajte s tutorjem.
 • VPR/ODG: To je osvežen niz odgovorjenih vprašanj, ki so jih doslej zastavili vaši kolegi. Notri so tudi odgovori na doslej že petkrat zastavljena vprašanja v anketah. Preglejte jih in pošljite še vaša vprašanja. Pišite, če rabite pojasnila.

Snov

 • Zaščita elektroenergetskega sistema ladje od generatorjev, zbiralk, razvodnih elementov, napeljave, transformatorjev, odklopnikov do porabnikov (ločevanje, občutljivost, hitrost, preprostost) tudi v povezavi z osnovami visokonapetostnih tehnologij na ladji
 • predstavitev izdelave lastnosti vključno s t(I) diagramom zaščitnega odklopnika
 • današnje predavanje
 • prihodnji teden: varnost pri delu z nizko in visoko napetostjo, polprevodniški usmerniki (SCR) in zaznavanje nepravilnosti delovanja elektriških naprav, ukrepi za zmanjševanje škode s pomočjo zaščite pred napakami
 • V članku System Study of Fault Current Limiter for Shipboard Power Systems je zanimivo opisana težava z omejilnikom toka v ladijskem sistemu. Če tema koga zanima, naj se oglasi!
 • Kmalu na vrsti: IZD: Delovanje alternatorja, Razlike med krtačnimi in brez-krtačnimi motorji, SEM: Korozija ladje in kako zmanjšamo škodo zaradi nje.

Anketa

Čeprav imamo še dve predavanji, smo že izvedli anonimno evalvacijsko anketo o izvedbi predmeta, hvala za odgovore. Po naslednjem predavanju vas bom seznanil s splošnim vtisom.

Vprašanja za domov

 • Če ste razumeli današnje predavanje in ste pregledali odgovore vaših kolegov, drugače kot vaši predhodniki, razložite vsaj dva odgovora (in spodaj vpišite kot komentar (Leave a reply), prijavite se s svojo vpisno številko): 
 1. Z besedami opišite sestavo in delovanje releja!
 2. Za kakšne namene se uporablja instalacijski odklopnik, za kaj vakuumski in za kaj SF6 odklopnik? 
 3. Natančno opišite sestavne dele in delovanje sinhronskega stroja, ki se lahko sam zažene!
 4. V čem sta si podobna asinhronski stroj in transformator? 
 5. Kaj je indukcijski motor?
 6. Natančno razložite: Za kakšne potrebe električnega motorja se vse porablja dovedena energija in Katera od teh pretvorb ponavadi povzroča posledice, ki jih lahko začutimo brez posebnih instrumentov?
 7. Koliko ur po izpadu električne energije na ladji morajo rezervni izvori še omogočati delovanje GMDSS (radijskih) naprav? Zapomnite si: Rezervni izvor energije mora v skladu s SOLAS pogl. 11-1/42 ali 43 in pogl. IV/13.2.1 in  13.2.2 zadostovati za 1 uro, če ima plovilo zasilni generator, oz. za 6 ur, če plovilo nima zasilnega generatorja.  Rezervni izvori morajo po pravilu 13, SOLAS pogl. IV, delovati neodvisno od ladijskega električnega omrežja.
 8. Kakšno breme smemo priključiti na trifazni transformator z oznako Yz5?
 9. Za delo z visoko napetostjo se morate usposobiti. Katero dejstvo se vam zdi od vseh ostalih najbolj pomembno, da visoko napetost varno uporabljate?

 

Advertisements

3 komentarji

 1. 09140081

  1. – Sestava releja: sestavljen je iz tuljave z železnim jedrom, premičnega jarma, vzmeti za vrnitev v prvotni položaj, kontaktnega jezička in kontaktov(kontaktni jeziček, delovni kontakt, kontakt tuljave).
  – Delovanje releja: ko skozi tuljavo steče tok, se inducira napetost, železno jedro se namagneti in pritegne gibljivi jarem, ki premakne kontakte.
  2.Inštalacijski odklopnik se uporablja za vklapljanje, prevajanje in izklapljanje tokov v normalnih obratovalnih razmerah,saj ščiti pred preobremenitvenim tokom in pred okvarnim tokom. (Inštalacijski odklopniki zagotavljajo nadtokovno (preobremenitveno in kratkostično) zaščito inštalacij in aparatov ).
  Vakuumski zato, ker :
  -dolga življenjska doba;
  -enostavno vzdrževanje;
  -hitra prekinitev;
  -majhen hod kontaktov;
  -brezšumno delovanje;
  SF6 zato, ker: plin SF6 služi kot izolant.
  -uporabnost v eksplozijsko nevarnih prostorih.

  • FD

   Vakuumski instalacijski odklopnik ima prednost pred zračnim, ker ima manjši hod kontaktov kot zračni. Ali veste zakaj?

   • 09140081

    Sklepam, da ima vakuumski odklopnik lahko manjsi hod, ker je vakuum boljsi izolator kot zrak.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: