2015-05-22_8:50-11:20

Prijavite se s svojo vpisno številko (geslo si izmislite) in s komentarjem (Leave a reply) odgovorite na dnu te strani! Poleg odgovora na vprašanje sporočite tudi pripombe ali predloge.

Tehnični dogovori

 • DN:  DN5 do 3. junija
 • LAB:   (Dobili ste na skupen mail): Natisnite (kdor še ni) VAJA_Motorji. V četrtek 28. maja imate Vajo reševanja in preživetja na morju, zato laboratorijskih vaj ta teden ne bomo izvedli.  Skupina nad 12 študentov ne more naenkrat v laboratorij. Če bo katera od skupin kdaj manjša, se vaje lahko udeleži kdo iz druge skupine. Kakršnekoli nejasnosti bomo reševali po e-pošti na skupen naslov ali na predavanjih.
 • PU: pogovorne ure (obvezno vsaj enkrat do konca maja) s svojo vpisno številko se prijavite na obvezne (junijske) pogovorne ure (kliknite harmoniko, da se prikažejo vse možnosti) – in potem pridite nanje.
 • KOL: 2. kolokvij bomo pisali 28. maja ob 16:20. Udeležite se ga lahko vsi, ki ste na 1. kolokviju dosegli vsaj 40%.  Primeri nalog z dosedanjih 1. in 2. kolokvijev. Tudi naprej se pripravljajte s tutorjem.
 • VPR/ODG: To je osvežen niz odgovorjenih vprašanj, ki so jih doslej zastavili vaši kolegi. Notri so tudi odgovori na doslej že petkrat zastavljena vprašanja v anketah. Preglejte jih in pošljite še vaša vprašanja. Pišite, če rabite pojasnila.

Snov

 • Kratka ponovitev delovanja transformatorjev, vtisi z laboratorijskih vaj na FE (sinhronski in asinhronski stroj, sinhroniziranje generatorja na omrežje), osnove merjenja hitrosti ladje in globinomeri, osnove visokonapetostnih tehnologij na ladji
 • današnje predavanje
 • IZD:  kmalu na vrsti: Delovanje alternatorja, Razlike med krtačnimi in brez-krtačnimi motorji, I(t) diagram zaščitnega odklopnika.

Anketa (nismo izvedli)

Vprašanja za domov

 • Če ste razumeli današnje predavanje in ste pregledali odgovore vaših kolegov, drugače kot vaši predhodniki, razložite vsaj dva odgovora (in spodaj vpišite kot komentar (Leave a reply), prijavite se s svojo vpisno številko):
 1. Kaj loči asinhronski motor od sinhronskega?
 2. Natančno opišite sestavne dele in delovanje sinhronskega stroja, ki se lahko sam zažene!
 3. V čem sta si podobna asinhronski stroj in transformator? 
 4. Kaj je indukcijski motor?
 5. Opišite sestavne dele in delovanje enosmernega stroja s komutatorjem! 
 6. Natančno razložite: Za kakšne potrebe električnega motorja se vse porablja dovedena energija in Katera od teh pretvorb ponavadi povzroča posledice, ki jih lahko začutimo brez posebnih instrumentov?
 7. Koliko ur po izpadu električne energije na ladji morajo rezervni izvori še omogočati delovanje GMDSS (radijskih) naprav?
 8. Kakšno breme smemo priključiti na trifazni transformator z oznako Yz5?
 9. Za delo z visoko napetostjo se morate usposobiti. Katero dejstvo se vam zdi od vseh ostalih najbolj pomembno, da visoko napetost varno uporabljate?
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: