2015-04-24_8:50-11:15

Prijavite se s svojo vpisno številko (geslo si izmislite) in s komentarjem (Leave a reply) odgovorite na dnu te strani! Poleg odgovora na vprašanje sporočite tudi pripombe ali predloge.

Tehnični dogovori

 • DN:  (odpočijte si)
 • LAB:   (Dobili ste na skupen mail): za 7. maj si natisnite VAJA_Transformator_EnofazniTrifazni;  Skupina nad 12 študentov ne more naenkrat v laboratorij. Če bo katera od skupin kdaj manjša, se vaje lahko udeleži kdo iz druge skupine. Kakršnekoli nejasnosti bomo reševali po e-pošti na skupen naslov ali na predavanjih.
 • PU: pogovorne ure (obvezno vsaj enkrat do konca maja) s svojo vpisno številko se prijavite na obvezne pogovorne ure (kliknite harmoniko, da se prikažejo vse možnosti) – in potem pridite nanje.
 • KOL: 2. kolokvij bomo predvidoma pisali v drugi polovici maja. Udeležite se ga lahko vsi, ki ste na 1. kolokviju dosegli vsaj 40%.  Primeri nalog z dosedanjih 1. in 2. kolokvijev. Tudi naprej se pripravljajte s tutorjem.
 • VPR/ODG: To je osvežen niz odgovorjenih vprašanj, ki so jih doslej zastavili vaši kolegi. Notri so tudi odgovori na doslej že petkrat zastavljena vprašanja v anketah. Preglejte jih in pošljite še vaša vprašanja. Pišite, če rabite pojasnila.

Snov

 • Pripravili smo preizkuševališče za instalacijski odklopnik (avtomatsko varovalko) in z Joulovim zakonom ocenili, pri kateri temperaturi smo s tokom 12 A ob napetosti 4 V stalili bakreno žičko s presekom 0,03 mm^2. Segrevali smo tudi šop 7 žičk in ugotovili, da se zaradi medsebojnega gretja stalijo prej kot ob 7 x 12 A.
 • osvežili smo znanje o delovanju generatorjev, pogojih za njihovo paralelno delovanje (na laboratorijskih vajah smo s pomočjo magnetne zavore videli, relativno povečanje delovne moči glede na jalovo in povečanje cos(fi), če motor mehansko obremenimo), obnovili funkcijo zaščitnega odklopnika (če zazna, da vsota kazalcev tokov v neko napravo ni enaka nič, izklopi), našteli smo funkcije baterijskih izvorov na ladji (zagon zasilnega izvora, napajanje komunikacijskih in navigacijskih izvorov = zagotavljanje varnosti plovbe)
 • današnje predavanje, napoved predavanja za naslednjič
 • IZD:  kmalu na vrsti: Delovanje alternatorja, Izkoristek enofaznega motorja, Razlike med krtačnimi in brez-krtačnimi motorji, I(t) diagram zaščitnega odklopnika.

Anketa (nismo izvedli)

Vprašanja za domov

 • Če ste razumeli današnje predavanje in ste pregledali odgovore vaših kolegov, drugače kot vaši predhodniki, razložite (in spodaj vpišite kot komentar (Leave a reply), prijavite se s svojo vpisno številko): 1. Koliko ur sme miniti od izklopa glavnega vira električne energije na ladji do vklopa zasilnega generatorja? 2. Naštejte vsaj tri vrste primarnih in tri vrste sekundarnih galvanskih členov? 3. Naštejte materiale členov iz prejšnjega vprašanja! 4. Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da lahko novi generator vključimo v že delujoče energetsko omrežje? 5. Kaj pomeni izraz kazalec toka? 6. Kaj se lahko zgodi, če eden od dveh paralelno delujočih generatorjev izgubi vzbujanje?  
Advertisements

1 komentar

 1. 09140081

  2. Primarni galvanski členi:
  – cink-ogljikove celice
  -litijeve celice
  -alkalne celice
  Sekundarni galvanski členi:
  -litij-ionski akumulator
  -nikelj-kadmijev akumulator
  -nikelj-metal-hidridni akumulator
  (gorivne celice)

  3. Materiali členov:
  -litijeve celice: negativni pol iz litija(Li), pozitivni pol iz manganovega dioksida (MnO2)
  -alkalne celice: negativna elektroda iz cinkove paste(Zn), pozitivna elektroda iz MnO2
  -gorivne celice: kemična reakcija poteka med gorivom-vodik(N2) ali metanolom(MeOH) in kisikom(02)
  -litij-ionski akumulator: pozitivni pol L-metal-oksidna elektroda in negativno pol ogljiko-grafitna elektroda
  -nikelj-kadmijev akumulator: POLNJENJE: eletrolit-kalijev hidroksid +voda(KOH+H2O), pozitivna elektroda je nikelj-oksid-hidroksid(NiOOH), negativna elektroda iz kamidija(Cd);
  PRAZNJENJE: pretvorba v nikljev hidroksid(Ni(OH)2) in kadimijev hidroksid(Cd(OH)2)
  -nikelj-metal-hidridni akumulator: NiMH

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: