2015-04-10_8:50-11:15

Prijavite se s svojo vpisno številko (geslo si izmislite) in s komentarjem (Leave a reply) odgovorite na dnu te strani! Poleg odgovora na vprašanje sporočite tudi pripombe ali predloge.

Tehnični dogovori

 • DN:  rešite prve štiri vsaj do kolokvija.
 • LAB:  natisnite si predloge, ki ste jih dobili na skupen mail: za 16. april VAJA_TransformatorSSrednjimOdcepom in VAJA_Upornost-Enosm_Induktivnost-EnosmInIzmen (zadnje 4 strani);   Skupina nad 12 študentov ne more naenkrat v laboratorij. Če bo katera od skupin kdaj manjša, se vaje lahko udeleži kdo iz druge skupine. Kakršnekoli nejasnosti bomo reševali po e-pošti na skupen naslov ali na predavanjih.
 • PU: pogovorne ure (obvezno vsaj enkrat do konca maja) s svojo vpisno številko se prijavite na obvezne pogovorne ure (kliknite harmoniko, da se prikažejo vse možnosti) – in potem pridite nanje.
 • KOL: 1. kolokvij bomo pisali 17. aprila ob 8:50 (PRIJAVITE SE NA VIS in bodite točni). Kolokvije lahko pišete vsi, rezultat pa bom upošteval le tistim, ki boste prej rešili prve štiri DN. Brez zapisanega poteka reševanja ne dobite v kolokviju za pravilen rezultat nobene točke. Primeri nalog z dosedanjih 1. in 2. kolokvijev. Pripravljajte se s tutorjem.
 • VPR/ODG: To je osvežen niz odgovorjenih vprašanj, ki so jih doslej zastavili vaši kolegi. Notri so tudi odgovori na doslej že petkrat zastavljena vprašanja v anketah. Preglejte jih in pošljite še vaša vprašanja. Pišite, če rabite pojasnila.

Snov

Anketa (n=16)

 • izračuni delovne moči P v simetrično napajanem motorju (v nalogi ni bilo izrecno rečemo, toda na el. motorjih podajamo delovno moč P, navidezno S pa za generatorje)
 • če sta delovna moč P in navidezna moč S praktično enaki (na uporu) je cos(fi) praktično enak 1, če sta jalova moč Q in navidezna moč S praktično enaki (pri majhnih močeh na tuljavi ali na kondenzatorju) je cos(fi) praktično enak 0.
 • če je cos(fi) zaradi induktivnosti bremena (npr. motorja) majhen, cos(fi) popravljamo oz. povečujemo tako, da mu vzporedno vežemo kondenzator
 • U_navitja (V) / I_navitja (A) / cos(fi) /P_1f (kW) / P_3f (kW)
  440 / 10 / 0,8 / 3,5 / 10,6
  3300 / 1 / 0,7 2,3 / 6,9
  380 / 1 / 0,8 0,3 / 0,9
  11000 / 1 / 0,7 / 7,7 / 23,1
 • POZOR:
 • ČE imamo podane napetosti na navitjih in toke skozi navitja, znaša moč simetrično obremenjenega trifaznega motorja trikrat več kot moč na enem navitju (torej: P_3f=3*U_nav*I_nav*cos(fi))
 • ČE imamo podane U (medfazne) in toke faz (I_f), znaša delovna moč koren iz tri – krat več kot zmnožek U krat I_f krat cos(fi) (torej: P_3f=√3 *U_nav*I_nav*cos(fi))

Vprašanje za domov

 • Če ste razumeli današnje predavanje in ste pregledali odgovore vaših kolegov, drugače kot vaši predhodniki, razložite odgovora na poljubno vprašanje (in spodaj vpišite kot komentar (Leave a reply), prijavite se s svojo vpisno številko) 1. Kaj se dogaja v generatorju, da se na sponkah statorja pojavi napetost? 2. Kaj se spremeni, ko priključimo na sponki generatorja še breme? 3. Kaj se dogaja v transformatorju, da se na njegovih sponkah pojavi napetost? 4. Kaj se spremeni, ko priključimo na sponki transformatorja še breme?
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: