2015-03-27_8:50-11:20

Prijavite se s svojo vpisno številko (geslo si izmislite) in s komentarjem (Leave a reply) odgovorite na dnu te strani! Poleg odgovora na vprašanje sporočite tudi pripombe ali predloge.

Tehnični dogovori

 • DN:  DN2 in DN3 do 31. marca (primer rešitve). DN1: nekateri ste oddali samo graf, čimprej še pravilno izračunajte in oddajte na strežnik: 09050715, 09140002, 09140019, 09140025, 09140060, 09140071, 09140074, 09140075, 09140145, 09140143, 09140165., DN4 (primer rešitve) do 10. aprila.
 • LAB: 30. marca Primerjalna meritev izmenične napetosti, nato 2. , 3. aprila prinesite predlogi za vaji Lastnosti napetostnih virov in Karakteristika diode je nelinearna. (6. aprila vaj zaradi praznika ne bo, a jih bomo nadomestili.) Dobili ste jih na skupen mail. Skupina nad 12 študentov ne more naenkrat v laboratorij. Če bo katera od skupin kdaj manjša, se vaje lahko udeleži kdo iz druge skupine. Kakršnekoli nejasnosti bomo reševali po e-pošti na skupen naslov ali na predavanjih.
 • PU: pogovorne ure (obvezno vsaj enkrat do konca maja) s svojo vpisno številko se prijavite na obvezne pogovorne ure (kliknite harmoniko, da se prikažejo vse možnosti) – in potem pridite nanje.
 • KOL: 1. kolokvij bomo pisali predvidoma v tednu od 13. do 17. aprila. Kolokvije lahko pišete vsi, rezultat pa bom upošteval le tistim, ki boste prej rešili prve štiri DN.
 • VPR/ODG: To je osvežen niz odgovorjenih vprašanj, ki so jih doslej zastavili vaši kolegi. Preglejte jih in pošljite še vaša. Pišite, če rabite pojasnila.

Snov

 • kako odpravljamo napake v elektriškem sistemu?; električna moč (ponovitev) v enofaznem sistemu, trifazni sistemi, kazalčni diagram, pojem simetrični sistem, moč v trifaznem sistemu, vezavi zvezda (Y) in trikot (D), moč v vezavah Y in D,
 • sistem za razporeditev električne moči (PMS), mariniziranje, NN in VN omrežja, ozemljeno (kopno) in neozemljeno (ladja) ničlišče trifaznega izvora; režim v primeru napak: odklapljanje manj bistvenih porabnikov od generatorja, izoliranje ogroženega dela napeljave v primeru požara,
 • (ppt, napoved za naslednjič)
 • IZD: Ali bi dinamo lahko predelali v motor? (kmalu na sporedu)
 • Na naslednjem predavanju bomo odgovorili na vprašanje: Ali ima debelina žice navitja pomen za moč ali za načrtovanje elektriškega motorja oz. generatorja?

Anketa (n=11)

 • prednosti trifazne napetosti sem razložil. Preberite si v objavljenem ppt.
 • izračuni delovne moči P v simetrično napajanem motorju (v nalogi ni bilo izrecno rečemo, toda na el. motorjih podajamo delovno moč P, navidezno S pa za generatorje)
  • če sta delovna moč P in navidezna moč S praktično enaki (na uporu) je cos(fi) praktično enak 1, če sta jalova moč Q in navidezna moč S praktično enaki (pri majhnih močeh na tuljavi ali na kondenzatorju) je cos(fi) praktično enak 0.
  • U_navitja (V) / I_navitja (A) / cos(fi) /P_1f (kW) / P_3f (kW)
   440 / 10 / 0,8 / 3,5 / 10,6
   3300 / 1 / 0,7 2,3 / 6,9
   380 / 1 / 0,8 0,3 / 0,9
   11000 / 1 / 0,7 / 7,7 / 23,1
  • POZOR:
  • ČE imamo podane napetosti na navitjih in toke skozi navitja, znaša moč simetrično obremenjenega trifaznega motorja trikrat več kot moč na enem navitju (torej: P_3f=3*U_nav*I_nav*cos(fi))
  • ČE imamo podane U (medfazne) in toke faz (I_f), znaša delovna moč koren iz tri – krat več kot zmnožek U krat I_f krat cos(fi) (torej: P_3f=√3 *U_nav*I_nav*cos(fi))

Vprašanje za domov

 • Če ste razumeli današnje predavanje in ste pregledali odgovore vaših kolegov, drugače kot vaši predhodniki, razložite odgovora na poljubno vprašanje (in spodaj vpišite kot komentar (Leave a reply), prijavite se s svojo vpisno številko) 1. Kaj pomeni izraz odprte sponke? 2. Kaj se zgodi v kopenski napeljavi, če se en neizoliran fazni vodnik dotakne ozemljitve? 3. Kakšne posledice ima staknitev dveh neizoliranih faznih vodnikov za varnost ladje?  4. Kaj se zgodi v ladijski napeljavi, če se en neizoliran fazni vodnik dotakne ozemljitve?
Advertisements

2 komentarja

 1. 09140080

  1. Izraz odprte sponke pomeni, prekinjen krog skozi katerega ne teče električni krog, oz.ko je tok enak nič je stanje odprtih sponk.
  2. Če se neizoliran fazni vodnik dotakne ozemljitve v kopenski napeljavi, t.i. fit stikalo odklopi vse porabnike iz električnega omrežja.
  4. Če se na ladji en neizoliran fazni vodnik dotakne ozemljitve, noben zaščitni rele ne odreagira in ne izklopi, sistem deluje običajno, noben tok ne teče skozi ozemljitev.

 2. 09140081

  1. Pojem odprte sponke razumem kot princip stikala na izklop (off) oziroma vtičnice, ko nanjo ni nič priklopljeno.
  2. Če se v modernih inštalacijah, kjer je prisotno zaščitno stikalo, neizoliran fazni vodnik dotakne ozemljitve, se stikalo izklopi. Če tega stikala ne bi bilo in bi prišlo do situacije, kjer bi se neizoliran fazni vodnik dotaknil ozemljitve, bi bilo za nas, če bi se dotaknili ničle, smrtno nevarno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: