2012-04-24_13:50-15:25

Tehnične zadeve

Snov

 • kratka ponovitev
 • sinhronski stroj KOT MOTOR: Če sinhronski stroj, ki je vzbujen za prazen tek in priključen na nazivno napetost (na svojih sponkah dobiva iz omrežja)  MEHANSKO OBREMENIMO, bo rotor za kolesni kot theta zaostal za položajem v praznem teku in stroj bo
  pretvarjal električno energijo v mehansko ter delal kot motor. Sinh. motorja ne moremo zagnati zgolj s priključitvijo napetosti, moramo ga mehansko zagnati do nazivnih vrtljajev (dodatna kratkostična kletka v rotorju)
 • sinhronski stroj KOT GENERATOR: Sinhronski stroj dela kot generator, kadar je ELEKTRIČNO OBREMENJEN in pretvarja mehansko energijo, ki jo dobiva od pogonskega stroja v električno. Pri obremenitvi se rotor izmakne naprej za kolesni kot theta
 • sinhronski stroj KOT KONDENZATOR: stroj, v praznem teku in nazivnih obratih ne rabi nobenega toka.
 • SINHRONIZACIJA dveh sinhronskih strojev:
  1. NAPETOST priključevanega generatorja mora biti enaka napetosti omrežnega (če pogoj ni izpolnjen, reguliramo vzbujevalni tok rotorja)
  2. FREKVENCA napetosti priključevanega generatorja mora biti enaka frekvenci napetosti omrežnega (če pogoj ni izpolnjen, reguliramo število vrtljajev)
  3. ZAPOREDJE FAZ na omrežnem in generatorju, ki ga priključujemo na omrežni, mora biti enako (Pogoj izpolnjujemo z ustreznim inštrumentom ali priključitvijo asinhronskega motorja na mrežo in kasneje še generator – kontroliramo smer vrtenja tega asinhr. motorja)
  4. Med istoimenskima faznima napetostima ne sme biti FAZNI PREMIKa (če pogoj ni izpolnjen: Vrtljaje generatorja naravnamo na malenkost višje, kot bi morali biti.  S sinhronoskopom lahko kontroliramo fazni kot med istoimenskima napetostima mreže in priključevanega generatorja.)
 • POMEMBNO:
  – V današnjem času zelo redko sinhroniziramo generator na omrežje ročno, sinhronizacijo prevzame avtomatika.
  – Ko JE generator SINHRONIZIRAN, začnemo odpirati VENTIL POGONSKE TURBINE, nakar začne generator oddajati električno energijo v omrežje.
  – Seveda je potrebno večati tudi vzbujalni tok rotorja, da NE bi kot motor slučajno generator JEMAL JALOVE ENERGIJE IZ OMREŽJA.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: